DUŠAN VESIĆ – PRIČA O NOVOM TALASU (VEČE SA AUTOROM)

 

U ponedeljak, 21. septembra, sa početkom u 18 časova, u Galeriji 73 na Čukarici, Udruženje Čarobna lampa organizovalo je druženje sa autorom.

 

Dušan Vesić je jedan od najvažnijih rok novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena, promovišući rok kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock. Bio je direktor festivala zabavne muzike Beogradski šlager – Menadžer (1993–1995). Od 1996. godine bavi se video produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV serijala Rockovnik (40 epizoda) i TV serije i filma EKV – Kao da je bilo nekad. Knjige "Bijelo dugme – Šta bi dao da si na mom mjestu", "Magi – Kao da je bila nekad" i najnovija "Bunt dece socijalizma", predstavljaju istoriju rok muzike na ovim prostorima koz priču o onima koji su je stvarali. 

Tokom večeri predstavili smo knjigu "Bunt dece socijalizma" o prvoj generaciji bendova novog talasa kojom Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Osvrnuli smo se i na knjige koje prethode ovoj, a publika je imala priliku i da pogleda delove filmova koje je ovaj autor, učesnik, svedok i hroničar svega bitnog u vezi rok scene na ovim prostorima, napravio.

 

Uz lepu reč reč i dobru muziku, u inspirativnom ambijentu Galerije ’73, potrudili smo se da veče učinimo prijatnim i nezaboravnim,

Razgovor je moderirala i vodila Tamara Kukić, diplomirana glumica.

PROMOCIJA KNJIGE I PREDAVANJE KLAUSA KENETA

Velika sala Kolarčeve zadužbine

BOGOVI, IDOLI, GURUI U SVETLOSTI BOGOČOVEKA HRISTA

U ponedeljak 24. februara 2020. god. u punoj sali Kolarčeve zadužbine imali smo priliku da slušamo predavanje i prezentaciju knjige Klausa Keneta. Udruženje Čarobna lampa je ponosno što je sa Pravoslavim pastirskim savetodavnim centrom uspelo da realizuje jedan ovakav dogadjaj. Prisutni su imali priliku da slušaju jednu od najneobičnijih I najintrigantnijih životnih priča, čoveka koji je ceo život tragao za ljubavlju.

Hvala Jasni Dimitrijević upravnici Kolarčeve zadužbine i ekipi sa televizije Hram koja se potrudila da celo predavnje bude zabeleženo i uskoro emitovano.

Srbija i Azerbejdžan

"U OČIMA SVETA"

Beograd. Galerija 73. Banovo Brdo.

Večeras je u Galeriji 73 održana interesantna tribina na temu "U očima sveta" na kojoj se razgovaralo o o kulturi i kulturnom nasleđu Kosova i Metohije i Nagorno Karabaha (Azerbejdžan).

U prisustvu moderatora Aleksandra Božovića aktivno učešće o ovoj temi su uzeli prof. Dejan S. Miletić (predsednik Centra za globalizaciju) i Emil Agajev (drugi sekretar Ambasade Republike Azerbejdžan u Republici Srbiji).

U organizaciji Aleksandre Manasijević (predsednica udruženja "Čarobna lampa") nekoliko mladih članica hora ovog Udruženja su otpevale pesmu "Samo da rata ne bude".

Baletski par Alisa Oravac i Danijel Molnar su izveli jednu baletsku tačku burno propraćeni aplauzom na kraju svoga izvođenja.

Stihove poznatih azerbejdžanskih pesnika je govorila Tamara Kukić.

"GLUMA, REFLEKTOR, SAN"

Takmičenje u kreativnom pisanju

Juče je u Galeriji 73 održano takmičenje u kreativnom pisanju na temu "Gluma, reflektor, san", gde su podeljene tri nagrade "Čarobna lampa 2019".

 

U žiriju su bili Mirko Marković i Olivera Jelkić koji su se odlučili  da treće mesto dodele Milici Jovanović, drugo mesto - Luki Labanu, dok je prvo mesto ponela Maša Ranković.  Nagrade je uručila predsednica Udruženja Čarobna lampa, Aleksandra Manasijević, kao i Plakete za završenu školu glume, kreativno pisanje i predstavu "Deca neba", svim učesnicima. Program su vodili Aleksandar Božović i Natalija Tasovac, dok je za vizuelni deo događaja bio zadužen Othman Mustafa.

Bend "Lilly was here" pod vođstvom Nastasje Pekez i Anje Drobac je nastupao u pauzama i mamio ovacije publike. Događaj su podržali ambasadori i predstavnici ambasade države Palestine, Alžira i Azerbejdžana, kao i predstavnik GO Čukarica Mirko Stamatović.

 

Konzul ambasade države Palestine Osama Al Hindi, učesnicima je uručio poklone.

 

 Neizmerno smo zahvalni direktorki Galerije 73 koja je podržala ovaj događaj, kao i svim ljudima koji su bili.

 

Tim Udruženja "Čarobna lampa"

MALI, A VELIKI GLUMCI U POSETI AMBASADI DRŽAVE PALESTINE

 

Njegova Ekselencija, ambasador Države Palestine gospodin Mohammed Nabhan danas je ugostio mlade glumce Udruženja Čarobna lampa. Prijem je organizovan u ambasadi Države Palestine, gde se mališanima najpre obratio ambasador čestitajući im na hrabrosti i postignutom uspehu, nakon čega je upriličio svečani ručak za svoje mlade goste.  Anti-ratna drama "Deca neba" imala je uspešnu premijeru, što je rezultat rada članova Udruženja Čarobna lampa, ali i  neospornog talenta mladih glumaca koji su svojim radom i emocijom, na sceni, uspeli da dopu i do najtvrđih srca.

HUMANITARNA PREDSTAVA "E MOJ TODORE"

Humanitarna akcija prikupljanja sredstava za lečenje Vuka Huljića

U organizaciji Udruženja "Čarobna lampa" održana je humanitarna predstava "E moj Todore" za Vuka Huljića u izvodjenju mladog glumca iz Užica, Janka Radišića, u pozorištu Pinokio, kojima smo neizmerno zahvalni na ustupljenoj sali i nesebičnom gostoprimstvu. Udruženje Čarobna lampa na inicijativu medicinske sestre Mirjane Mitić pokrenula je humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za lečenje Vuka Huljića (1988), koji je prilikom pada od 3.60 metara povredio kičmu i ostao nepokretan sa dijagnozom Paraplegia Flaccioda G82.0. Od tada svoje noge uopšte ne oseća.

U borbi za sopstveno zdravlje, saznao je za bolnicu u mestu Puhua, kod Pekinga u Kini, gde se radi operativna ugradnja matičnih ćelija iz fetusa.

Kako je operacija veoma skupa, mi smo došli na ideju da odigramo predstavu i na taj način prikupimo deo novca za Vukovu operaciju.

Sav prikupljeni novac je otišao za Vukovo lečenje.

Nama ništa drugo ne preostaje sem da poželimo dragom Vuku uspešnu operaciju i brz oporavak.

Tim Udruženja "Čarobna lampa"

BORAVAK SVETOG SAVE U PALESTINI

Obeležavanja Dana Svetog Save. Palestinsko - srpska duhovna večer

Ambasada Države Palestine u Republici Srbiji - سفارة دولة فلسطين لدى صربيا, "Centar za kulturu i obrazovanje Rakovica", Udruženje za umetnost kulturu i turizam "Fraktalart" i Udruženje "Čarobna lampa" , organizovali su manifestaciju Boravak Svetog Save u Palestini i izložbu "Svetosavlje - Pravoslavlje". Hvala svim učesnicima u programu i gostima, koji su učinili da ovaj događaj izgleda veličanstveno.

Konzul ambasade države Palestine, Osama Al Hindi, je u znak zahvalnosti poklonio udruženju "Čarobna lampa" ovu prelepu sliku. Kupola na steni (Hram nad stenom) znana i kao Omarova džamija ili Zlatna kupola, je omajadska džamija u Jerusalimu. Kupola na steni je prilagođena mestu koje je od starine bila i hršćanska svetinja.

O NAMA

Mi smo neprofitno, nevladino udruženje građana koje polazeći od principa razvijanja kulturne svesti, edukacija i širenja pozitivnih vrednosti, težimo da doprinesemo jačanju kulturnih,  socijalnih i demokratskih kapaciteta lokalnih zajednica, ali i cele države.

KONTAKT 

T: 063/803-71-36

A: Vidikovački Venac 104b

     lokal 107

E: office@carobnalampa.rs

www.carobnalampa.rs

matični broj: 28255411

PIB: 110718976

dinarski račun: 340-11019458-29

devizni račun:   340-10031775-19

ERSTE BANK a.d.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube